Zapraszamy na kolejny film z serii poświęconej Międzynarodowemu Standardowi Rachunkowości 37.
Tym razem koncentrujemy się na wycenie rezerw. Omawiamy nie tylko to, kiedy należy je tworzyć, ale przede wszystkim, w jakiej wartości powinny zostać wykazane.
W pierwszej części filmu wyjaśniamy, czym jest „prawdopodobny wypływ środków”. I jak szacujemy korzyści ekonomiczne, które zostaną utracone w wyniku realizacji świadczenia.
Analizujemy również sytuacje, w których nie można dokonać wiarygodnego szacunku kwoty rezerwy i wskazujemy, jak postępować w takich przypadkach.
Kluczowym tematem będzie wycena rezerw – pokazujemy, jak stosować metodę wartości oczekiwanej oraz jak korzystać z podejścia opartego na najbardziej prawdopodobnym wyniku.
Omawiamy również, jak uwzględniać ryzyko w sytuacjach, gdy istnieje kilka możliwych scenariuszy i brak pewności co do tego, który z nich się spełni.
Kolejną istotną kwestią będzie dyskontowanie rezerw mocno odroczonych w czasie, co pozwala na właściwe odzwierciedlenie ich rzeczywistej wartości.
Wyjaśniamy także, jak uwzględniać przyszłe zdarzenia wpływające na wysokość rezerwy. Oraz jak postępować w sytuacji, gdy jej utworzenie zakłada zbycie pewnych aktywów.
Na przykładach pokazujemy, jak prawidłowo uwzględniać te zmienne.
Poruszamy temat zwrotów kosztów przez stronę trzecią, przedstawiając przypadki, w których część wydatków związanych z rezerwą może zostać pokryta przez inne podmioty.
Ten film to kompleksowe wprowadzenie w temat wyceny rezerw, które pomaga zrozumieć zasady stosowania MSR 37 w praktyce.
Dzięki naszym przykładom zdobywasz wiedzę, która pozwala Ci rzetelnie wyceniać rezerwy i poprawnie prezentować je w sprawozdaniach finansowych.
Zapraszamy do oglądania!
Naszym celem jest przekazanie wiedzy w konkretnej i przejrzystej formie.
Powtarzasz materiał ile razy chcesz, możesz zatrzymać się w każdym momencie i kontynuować w dogodnym dla Ciebie czasie.
Poznaj inne filmy szkoleniowe, które cieszą się dużym zainteresowaniem
wśród uczestników i doskonale uzupełniają wybrane szkolenie.